Referências Bibliográficas
ANVISA,
Agência Nacional de Vigilância Sanitária.
Programa nacional garante qualidade do sal consumido
no País (National program assures quality to
salt consumed in the country). Revista de
Saúde Pública, v.38, nº 4; pg. 611-2, 2004.
Biochemistry,
Fifth Edition. This Web site is designed to help
students review key concepts from the textbook
through interactive exercises, animated 3D tutorials
and learning tools.
http://bcs.whfreeman.com/biochem5
- acesso em 27/062005.
COLEMAN
TG, GUYTON, AC. Hypertension caused by salt loading
in the dog - III. Onset transient of cardiac output
and other circulatory variables. Circ Res
1969;25:153-60.
EMSLEY,
J. The elements, 3rd ed., Clarendon
Press, Oxford, 1998.
FORTUNATO
et al. Transdução Gustativa.
Faculdade de Medicina da Universidade do Porto.
Texto de apoio. Disponível
on-line em:
http://fisiologia.med.up.pt/Textos_Apoio/Teoricas/gustativa.pdf
General
Chemistry On-line -
Does salt water expand as much as fresh water does
when it freezes?
http://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/solutions/faq/saltwater-ice-volume.shtml
– acesso em 05/07/2005.
G.L.
Heck, S. Mierson, and J.A. DeSimone. Salt taste
transduction occurs through an amiloride-sensitive
sodium transport pathway. Science 223:
403-405 (1984).
IRIGOYEN
MC e cols. Fisiopatologia da hipertensão: o
que avançamos? Rev Soc Cardiol Estado de São
Paulo - Vol 13 - N° 1 - Janeiro/Fevereiro de
2003.
Inmetro
- Sal para Consumo Humano
http://www.inmetro.gov.br/consumidor/produtos/sal2.asp
- acesso em 06/07/2005.
KOTZ,
John C., TREICHEL, Paul M., WEAVER, Gabriela C.
Chemistry and Chemical Reactivity. 6th
Edition, 2006. ISBN: 053499766X.
LEE,
J.D. Química Orgânica não tão concisa.
Trad. da 5ª edição Inglesa - São Paulo: Editora
Edgard Blücher, 1999. ISBN: 85-212-0176-1
LINDERMAM,
Bernd. Receptors and transduction in taste.
Nature: Vol 413 p.219-225. (2001).
Disponível on-line em:
http://scitec.uwichill.edu.bb/bcs/courses/Biochemistry/BL38B/pdfs/pdf3/38b3_lindeman.pdf
MELETIS,
Chris D. Chloride: The Forgotten Essential
Mineral. Disponível on-line em:
http://www.eletewater.com/elpdf/chloride_meletis.pdf
- acesso em 26/06/2005.
MINATTI,
Edson. Químiosensores – O corpo humano é uma
central de análises! - Revista Eletrônica QMCWeb.
UFSC. Disponível em:
http://qmc.ufsc.br/qmcweb/artigos/quimiosensores.html
- acesso em 27/06/2005.
MOORE,
John W., STANITSKI, Conrad L., JURS, Peter C.
Chemistry - The Molecular Science. 2nd
Edition, 2005.
NETTO,
Luiz Ferraz. Feira de ciências – O sentido das
reações (parte 2). Disponível em:
http://www.feiradeciencias.com.br/sala21/21_25.asp
- acesso em 28/06/2005.
O’NEIL,
Maryadele J. et al.
The Merck Index – an encyclopedia of chemical, drugs
and biologicals.
13th Edition - Whitehouse Station: Merck, 2001.
PARSON,
Theran D.; SLABAUGH, Wendell H.; Química Geral.
2ª edição - Rio de Janeiro:
Editora LTC, 1982.
Revista
Superinteressante. Edições 60, 122, 140, 145
e 188.
The
Chemistry of Life
CD-ROM - December 11, 1997.